19 Mart 2014 Çarşamba

Dünyanın Başlıca Akarsuları..



Akarsuyun Adı Ait Olduğu Ülke Uzunluğu (km)
Amazon Peru – Brezilya 7000
Mississippi ABD 6000
Nil Uganda – Sudan – Mısır 6500
Sarı Irmak Çin 5200
Obi Rusya 5200
Yenisey Rusya 4750
Amur Moğolistan – Rusya – Çin 4700
Kongo Kongo – Zaire – Angola 4640
Lena Rusya 4600
Nijer Gine – Mali – Nijer – Nijerya 4160
Fırat Türkiye – Suriye – Irak 2800
Dicle Türkiye – Suriye – Irak 1900

Güney Amerika’da yer alan Amazon, Afrika’daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun akarsularından biridir. Büyük Okyanus’a 160 km mesafede, Peru’daki And Dağları’nın doruklarından doğarak doğuya doğru bir seyir izleyip Atlas Okyanusu’na dökülür. 6.400 km uzunluğundaki Amazon’un taşıdığı su miktarı Mississippi, Nil ve Yangtze Nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır (tüm dünya akarsularının taşıdığı suyun yaklaşık % 20-25′ini taşıdığı sanılmaktadır). Amazon, yaklaşık yıllık ortalaması 180.000 m³/sn olan debisiyle ve suladığı alanın büyüklüğü itibarıyla da birinci sıradadır. Denize döküldüğü Atlas Okyanusu kıyılarında genişliği yaklaşık 240 km’dir.



Amazon Nehri, taşıdığı su bakımından dünyanın en büyük, uzunluk bakımından da dünyanın ikinci nehridir. Büyük Okyanus yakınlarında, And dağlarından doğar. Doğuya doğru akarak Atlas Okyanusu'na dökülür. Uzunluğu 6299 km, denize taşıdığı su saniyede 120000 m3'tür. En önemli kolu Madeira (3500 km) nehridir. Amazon'un ağzındaki çeşitli adaların en büyüğü 42000 km2 yüzölçümü olan Marajo'dur. Nehrin ağzından binlerce kilometre içerilere doğru çeşitli büyüklükte gemiler işler. Taşıdığı su miktarı Mississippi, Nil, ve Yangtze Nehirlerinin taşıdıkları suların toplamından fazladır (tüm dünya nehirlerinin taşıdığı suyun yaklaşık % 20-25 ini taşıdığı sanılmaktadır).





Don Nehri, Doğu Avrupa'dadır. Azak denizine dökülen nehir, İvan gölünden doğar, uzunluğu 1967 km'dir. Eski Türkçede nehrin ismi Tın yani sacma olur. Don nehrine adını, 17. yy'da buraya gelip verimli topraklara yerleşen Don Kazakları vermiştir.


Nil Nehri, "Nil" sözcüğü (Arapça: an-nīl) Yunanca "nehir yatağı" anlamına gelen Neilos sözcüğünden gelmektedir. Antik Mısır Dili'nde, nehir iteru diye adlandırılmıştır. İteru, "büyük nehir" anlamına gelir. Dünyanın en uzun nehridir. Batıdan Victoria gölüne dökülen Kagera Nehri Nil'in başlangıcıdır. Nil'in en uzak kaynağından başlayarak uzunluğu 6688 km'dir. Nil, Victoria gölünden çıktıktan sonra Bahr-ül-Gazal adını alır. Doğu'dan gelen Bahr-ül-Arap koluyla birleşince Beyaz Nil adını alarak kuzeye doğru akmasına devam eder. Hartum'da, Mavi Nil ile birleştikten sonra Nil adını alır. Mısır'ı kuzeye doğru baştan başa geçen Nil, Dimyat yakınlarında çok geniş bir delta yaparak Akdeniz'e dökülür. Nil üzerindeki Asvan barajı dünyanın en büyük barajlarından biridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar.



















Tuna Nehri, Avrupa'nın en önemli nehirlerinden biridir. Almanya'da Karaorman dağlarından doğar, Avusturya, Macaristan, Yugoslavya'dan geçtikten sonra Romanya'dan Karadeniz'e dökülür.





Uzunluğu 2860 km'dir. Bunun büyük kısmı nehir gemilerinin işlemesine elverişlidir.

Tuna nehri coğrafi bakımdan üçe ayrılır: Kaynağından Gönyü'ye kadar Yukarı Tuna (988 km), Gönyü'den Turnu Severin'e kadar Orta Tuna (860 km) buradan nehir ağzı Sulina'ya kadar Aşağı Tuna (931 km). Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir.






Mississippi ve Missouri Nehirleri, Kuzey Amerika'nın en önemli nehirleridir. Bütüniyle Amerika Birleşik Devletleri topraklarında akarlar. Ülkenin kuzeybatısında doğan Missouri, doğuda St. Louis'de, göller bölgesinden gelen Mississippi’ye katılır. Missouri'nin, Mississippi'ye katıldığı yere kadar olan uzunluğu 4370 km'dir.

Volga (İdil) Nehri, Avrupa'nın en büyük nehridir. Bütünüyle Rusya topraklarında akan nehrin uzunluğu 3684 km'dir. Üzerinde birçok barajlar olan ve çok önemli kollarla beslenen nehir, çok geniş bir delta yaparak Hazar denizine dökülür. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.


Volga Havzası, 1.360.000 km²'lik bir alanı kaplar. Aynı zamanda Rusya'nın nüfusunun büyük bölümü bu havzada yaşar. Bölge ulaşıma elverişlidir. Volga kışın üç ayında donar. Bu zaman zarfında da nehirden karayolu olarak faydalanılır.



   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder